TEE ISE | 5 ideed, kuidas tuppa tuua vürtsikad sügisaroomid
Suvi on andnud koha sügisele. Täida kodu soojade sügisaroomidega, see teeb olemise kohe eriti hubaseks.
Eesti lühiuudised
EVELIN ILVES | Minu üks kuu täisveganina tõi nii mõnegi üllatuse
See ei ole mõistlik! - hurjutas tuttav tipparst, kui kuulis, et ma septembrikuus täisveganlust proovin. „Inimene peab kõike sööma ja kui ta tahab näiteks kala, peab ta seda saama. See on normaalne elu!” kuulsin kolleegi mitmel korral end manitsemas.
SOOJENDAB, KERGE JA VEGAN | Porgandibiryani
Indiast pärit aromaatne vürtsikas riisiroog sobib nii põhiroaks kui lisandiks. Selle kerge roa saab lauale vaid 25 minutiga. Taimne toit sisaldab lisaks porgandile herneid, India pähkleid ja vürtse. Hautamisvedelikuks võib kasutada köögivilja- või kanapuljongit, mis annavad maitselisa, aga ka vett.
Ka vähktõbi võib teatud tingimustel nakkav olla
SÜGISESTE TOMATITE PÄÄSTMINE | Marineeritud kirsstomatid ja Ahjus kuivatatud tomatid oliiviõlis
Küpsed tomatid on supermaitsvad kohe ampsata, aga sügisel, kui viimastele viljadele päikesevalgust napib, on otstarbekas neid talveks sisse teha. Tomateid saab hoidistada igas valmidusastmes – nii päris kui poolküpsena, ka rohelisena. Toored rohelised tomatid sisaldavad küll mürgiseid ühendeid, e...
Täna õhtuks ja homme lõunaks ehk Lõhe kahel moel
Lõhe on ideaalne roog pidulikuks puhuks, kuid miks mitte teha eriliseks ka mõni tavaõhtu! Maitsekalt ürtidega kaetud lõhet on nii ilus vaadata kui ka maitsev süüa. Oluline on aga meeles pidada, et lõhetüki küpsetamiseks ei lähe palju aega ja ideaalsel juhul pole see lõpuni läbi küpsenud.
VANAKOOLI TOIDUD | Lihtsad sõrnikud, kõigile maitsev kanasupp ja nostalgiline marineeritud liha
Teada-tuntud köögiklassika maitseb kõigile, kuid miskipärast ei valmistata neid roogi koduköökides just kuigi sageli. Parandame selle vea ja laseme nostalgial köögis möllata!
Lõpuks ometi: Eestisse jõudis esimest korda hapusaiaburger
USA-s San Fransiscos välja mõeldud hapusaiast valmistatud hamburger ehk Frisco burger on Viru Burgeri menüüs jõudnud esimest korda Eestisse. Frisco burgeri muudab eriliseks hapusaia ehk sourdough’i kasutamine traditsioonilise nn saiakukli asemel.
Eesti riik hoiatab: Läänemere kalu on ohtu süüa vaid üks suutäis nädalas
Läänemerest püütud osasid tuntud kalaliike on tervise huvides ohutu süüa vaid mõnikümmend grammi nädalas, selgub Eesti Keskkonnauuringute Keskus värsketest uuringutulemustest.
SÖÖN END PAREMAKS 3 | Manona Paris: kas tundun fotol liiga paks? Pildid valetavad! Räigelt!
Püha taevas, ma ei saa ju selline olla? Nii paks, nii ümmargune, nii… ma ei tea, suur? Ei, mitte sellele pildil siin kõrval - ühel teisel üritusel, kus mul oli õnn hiljuti olla. Kui paljude meeleheitlikud kaalulangetuse püüdlused on saanud alguse just sellisest kogemusest?
Enamikku Eestile olulisi Läänemere kalu on ohutu süüa
Eesti Keskkonnauuringute Keskus uuris saasteinete sisaldust Läänemere kalades ja sai kinnitust, et Eestis enim püütavad ja toiduks tarbitavad kalaliigid on tervisele ohutud.
Kuidas toidu raiskamist vältida ning mida kõike saab jääkidest valmistada?
29. septembril tähistatakse toidu raiskamise teadlikkuse päeva. Sel puhul selgitatakse inimestele, kuidas kõige lihtsamalt vältida toidu raiskamist ning tänu millele on võimalik söögi pealt kokku hoida.
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega - proovi puravikuleiba!
Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega - seda teavad õnneks täna väga paljud Eesti pered. Nüüd, kui poes käimine hakkab ikka enam kevadise stsenaariumi poole tüürima, mis tähendab, et kui vähegi võimalik, pigem mitte minna - on mõistlik ja tore põhitoidus oma köögis valmis meisterdada. No ...
Murrame müüte: kas süsivesikute tarbimist peab piirama ja kas kartul teeb tõesti paksuks?
Tervise Arengu Instituudi (TAI) läbi viidud toitumisuuringu järgi ei söö enamik Eesti elanikest vastavalt toidupüramiidile. Soovituslikust oluliselt vähem süüakse köögivilju, täisteratooteid, kala, pähkleid ja seemneid, samas liialdatakse lihatoodete ning magusate ja soolaste näksidega. Süües roh...
Sulle maitsevad mandlid? NELI tervislikku põhjust, miks neid senisest rohkem tarbida
Keha vajab normaalseks funktsioneerimiseks iga päev toitaineid. Palju on räägitud pähklite ja seemnete kasulikkusest tervisele, neid peetakse lausa supertoiduks. Mandel on mandlipuu vili, mida müüakse nii koorega kui kooritult. Mandlid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, vitamiine, valke, magneesi...
Hubane Pagaripere kohvik rõõmustab maitsva pitsa ning sõbraliku vastuvõtuga
Tallinna kesklinnas Parda tänaval on hiljuti end sisse seadnud üks armas kohvik, mis on juba kogunud märkimisväärse hulga püsikliente. Kuna kohvik asub võrdlemisi varjatud nurgal, siis on justkui vaja teada, kuhu minna. Ja asi on seda väärt: hubases õhkkonnas saab nautida suusulavaid pagaritootei...
SUUR SAMM TERVISE POOLE I Tootjad vähendavad jõudsalt toidus soola, suhkru ja lisaainete hulka
Toiduliit koostöös toidutööstusettevõtetega sõnastas kestliku tootmise eneseregulatsiooni, mille üks osa on tasakaalustatud toitumise propageerimine. Toidutööstused on juba aastaid teinud jõupingutusi selle nimel, et pakkuda inimestele toitu, mis sisaldaks vaid tervist toetavaid koostisosi – muut...
MARK: mitu päeva järjest ei taha ühte ja sama toitu süüa
"Restoranid ja poed võiks oma ülejäägid anda vaestele ja loomade varjupaikadele. Restoranid tõenäoliselt oma toorainet ikka optimeerivad," rääkis 33-aastane Mark sellest, kuidas läheks raisku vähem toitu. Mark tõdes, et tema majapidamises läheb toitu raisku küll. "Kuna kaks või kolm päeva järjest...
OLE NENDEGA ETTEVAATLIK! 10 tervislikuks peetud toitu, mis teevad hoopis paksuks
Mõned toidud, mida me oleme harjunud pidama tervislikuks, on hoopis salakavalad dieedirikkujad. Alati tasub uurida, mida üks või teine toit tegelikult sisaldab.
VAID VIIS KOOSTISOSA | Juustune hakkliha-baklažaanivorm
Kodumaised magusad tomatid on lausa hullutavalt head! Happeline tomat sobib imehästi mahendama hakkliha rammusust ja juust sulatab koos hooajalise baklažaaniga kõik kokku tõhusaks, kuid kergeks vormiroaks. Proovi sama retsepti ka lambahakklihaga!
SOOVID HEAD SÜGISSALATIT? Soe arbuusisalat on samal ajal krõmps ja kreemjas
Kui soovid ühte head sügissalati retsepti, siis siin see on! Pea kõik koostisained, sealhulgas ka arbuus, käivad korraks ahjust või pannilt läbi ning saavad veidi küpsemamaitselisena taldrikul kokku krõmpsu friseesalati ja kreemja fetaga. Nirista head oliiviõli peale, lisa veidi soola(helbeid) ja...
ÄRA PELGA TOORTATART! Kasulik tang sobib nii suppidesse kui müslisse
Tatar on meie söögilaual ammune tuttav, kuid toortatar on nii mõnelegi veel üsna tundmatu. Kujult püramiidi meenutav toortatratang on helerohelist värvi, ja nagu nimigi ütleb, on tegu toore ehk röstimata tanguga. Võrreldes hariliku tatraga, kostitab see aga meie organismi rohkete kasulike ainete ...
Ratta trepikotta jätmine meelitab ligi vargad
Koos soojade ilmade naasmisega on täies hoos endiselt ka rattahooaeg – tasub meeles pidada, et lisaks ratturitele muutuvad neil hetkedel aktiivsemaks ka rattavargad, kes veel enne välihooaja lõppu lihtsat teenistust leida proovivad. Kindlustusandja jagab kõige värskemat vargusstatistikat ning ann...
Eestlased viskavad üha rohkem toitu minema
Toidukao uuringu vahearuanne näitab, et tänavu visatakse kodudes ära märksa rohkem toitu kui kuus aastat tagasi.
10 lihtsat soovitust tervislikumaks toitumiseks
Tervislik toitumine ei tähenda igavat toiduvalikut ja enda kiusamist maitsvatest roogadest loobumisega. Menüüd tuleb koostada tasakaalu silmas pidades, toitudes mitmekesiselt ja tagades kehale vajalikud toitained. Häid ja lihtsaid soovitusi jagab Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep, kes...
Uuring: eestlased viskavad järele jäänud toitu ära altimalt kui põhjamaalased
Põhja- ja Baltimaades läbiviidud uuringu kohaselt söövad Eesti inimesed harvem eelmisest päevast allesjäänud toitu kui meie naabrid põhjas ja lõunas. Kõige parema meelega söövad üle jäänud toitu taanlased ja rootslased, kõige harvem teevad seda eestlased ja lätlased. Loe "Uuring: eestlased viskav...
RETSEPTISOOVITUS I Roheline püreesupp kookospiima ja seemnetega
Jahedate sügisõhtute menüüsse sobib hästi organismi turgutav vitamiinirohke supp, mis pakatab rohelistest viljadest, kreemisest kookospiimast ja krõmpsuvatest seemnetest. Boonusena valmib supp ülikiirelt. Laulja Mariliis Jõgeva sõnul on vitamiinidest pulbitsev supp külma ilma versioon rohelisest ...
MESI VÕITLEB BAKTERITEGA: see on vaid üks headest omadustest, mis aitab organismil haigustele vastu panna!
Mesi tuleb eriti ruttu meelde siis, kui sügis on kohale jõudnud, kui kurk on kähe, jõudu vähe ja hing igatseb midagi turvalist, ehtsat ja tervendavat. Mis annab meele tema väe, kui enamiku meest moodustavad suhkrud?
Kas tead, miks ei tohi aiaprügi metsa alla viia?
Keskkonnaamet tuletab meelde, et puulehed, niidetud muru ja muu aiaprügi on jäätmed, mis ei kuulu loodusesse. Lisaks sellele, et praht risustab metsaalust visuaalselt, võivad aia- ja haljastusjäätmetega loodusesse levida võõrliigid, mis võivad probleeme põhjustada. Loe "Kas tead, miks ei tohi aia...
Toitumisnõustaja Elis Nikolai: kui sööd mitu kuud järjest ainult tervislikku toitu, võid langetatud kaalu kiiresti tagasi saada
Toitumine tagab meie füüsilise ja vaimse heaolu. Võib süüa burgerit ilma kaalust juurde võtmata, kuid mida see päriselt meie organismiga teeb? Teeviit Tulevikku taskuhäälingus käis külas toitumisnõustaja ja terapeut Elis Nikolai, kes räägib lähemalt, mida tervislik toitumine endast kujutab ning k...
Vähenõudlik, kuid elujõuline mädarõigas turgutab tervist ning lisab toidule särtsu
Kapsalaadsete seltsi kuuluvat iseloomuliku vürtsika lõhna ja maitsega mädarõigast kasvas kunagi igas taluaias. Esiti hinnati taime heade raviomaduste poolest, alles hiljem avastati, et see kõlbab ka süüa!
NÕUANNE I Nipid, kuidas kodus parimaid hoidiseid valmistada
Eesti suvi on marjade, seente ja teiste kodumaiste viljadega helde olnud. Kui kõike kohe värskena ära süüa ei jaksa, tasub ülejäänust valmistada hoidiseid. Ühe suurima kodumaise hoidiste valmistaja Salvesti tootearendusjuht Kristel Vilipuu annab nõu, kuidas valmistada maitsvaid ja tervislikke hoi...
Eestis moodustati esmakordselt kokkade võistkond, kes osaleb kulinaarsetel olümpiamängudel
Kokkade olümpia? Just nimelt! Tegemist on juba 100-aastase traditsiooniga, kuhu on lõpuks jõudnud ka meie kodumaa parimad kokad.
Pühapäev on pannkoogipäev: vali seekord pisut kergem amps
Paljudes peredes on traditsiooniks süüa pühapäevahommikuti pannkooke.Toitumisterapeut Elis Nikolai jagas mõnusa retsepti neile, kes soovivad veidi kergemaid ning nisu-, piima- ja/või suhkruvabasid kooke, aga samas igatsevad siiski vanamoodsaid, paksukesi väikseid suutäisi. Loe "Pühapäev on pannko...
Restoranitest: restoran, mis tõi tallinlased vanalinna
Crul on Tallinna restoranide hulgas väga eriline positsioon. Tipptasemel peakoka käe all on ta aastaid Eesti tippude hulgas püsinud, kümmekonna aasta eest oli ta üks esimesi restorane, kes suutis vanalinna meelitada ka kohalikke.
5 head soovitust, kuidas õunu säilitada
Mitmed õunasordid on valminud ning aeg hakata vilju noppima. Kellel suurem õunapuuaed ja rohkem saaki, peab nüüd mõtlema, kuidas õunu ka pikemalt säilitada. Siin on mõned praktilised nõuanded.
LAPSEGA KÖÖGIS | Kiire tortiljapitsa, mis valmib pannil
Valmista sooja singi-juustuvõiku asemel mõnel päeval endale tortiljapõhjal pitsa, lisades kõige peale ka rukolat, nagu pitsarestoranides! Selle retsepti järgi ei ole pitsa tegemiseks vaja ahju sisse lülitadagi, sest pitsa valmib kiirelt pannil.