POLIITIKUD TAIMETOIDULE | Kaljulaid, Alender, Izmailova, Pentus-Rosimannus ja teised unustavad kuuks ajaks lihasaadused
Juba 1000 inimest on andnud lubaduse, et sööb oktoobris kliima nimel taimset toitu. Kaasa löövad ka mitmed poliitikud, nagu näiteks Raimond Kaljulaid, Keit Pentus-Rosimannus, Rainer Vakra, Zuzu Izmailova, Andrei Korobeinik, Yoko Alender, Annely Akkermann, Joosep Vimm ja Kaspar Kurve.
Gluteenivaba küpsetis: mandlijahust mustika-sidrunikeeks
Kui vahva, et terve Eesti on hoidistamislainel! Aga mina? Ikka vaid küpsetan ja kokkan... Marjakookidest-õunaküpsetistest igapäevaste magustoitudeni, sekka hommikupudrud, mahedikud ja siin-seal ka mõni soolane toit.
EVELIN ILVES | Minu üks kuu täisveganina tõi nii mõnegi üllatuse
See ei ole mõistlik! - hurjutas tuttav tipparst, kui kuulis, et ma septembrikuus täisveganlust proovin. „Inimene peab kõike sööma ja kui ta tahab näiteks kala, peab ta seda saama. See on normaalne elu!” kuulsin kolleegi mitmel korral end manitsemas.
SOOJENDAB, KERGE JA VEGAN | Porgandibiryani
Indiast pärit aromaatne vürtsikas riisiroog sobib nii põhiroaks kui lisandiks. Selle kerge roa saab lauale vaid 25 minutiga. Taimne toit sisaldab lisaks porgandile herneid, India pähkleid ja vürtse. Hautamisvedelikuks võib kasutada köögivilja- või kanapuljongit, mis annavad maitselisa, aga ka vett.
TUULI ROOSMA: tegin reegli, et õhtusöök tulgu lastelt!
Saatejuht ja teleprodutsent Tuuli Roosma teap nippi, kuidas pereema koormust vähendada ja lapsed sööma saada. See on imelihtne - järeltulijad tuleb kokkama panna.
Täna õhtuks ja homme lõunaks ehk Lõhe kahel moel
Lõhe on ideaalne roog pidulikuks puhuks, kuid miks mitte teha eriliseks ka mõni tavaõhtu! Maitsekalt ürtidega kaetud lõhet on nii ilus vaadata kui ka maitsev süüa. Oluline on aga meeles pidada, et lõhetüki küpsetamiseks ei lähe palju aega ja ideaalsel juhul pole see lõpuni läbi küpsenud.
SAMM-SAMMULT | Täiuslik maius: krakeliiniga profitroolid
Choux au Craquelin ehk mureda krakeliinikattega profitroolid on ideaalne koogiamps tassikese kohvi kõrvale. Keerulise nime taga peituvad keedutainast valmistatud profitroolid, millel katteks muretainast ring. Tänu ahjukuumusele ja profitroolide kerkimisele muutub tainas krõbedaks ning mõraneb, an...
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Miks on menüüs toit, mille toorainet koht juba mitu nädalat ootab?
Narva-Jõesuu on üks omamoodi õnnelik kohake – imeline kombinatsioon ülipikast rannast ja otse selle kõrval kasvavast maitsva õhuga männimetsast on siia toonud päris palju puhkepesakesi. Iga pesa juurde kuulub ka köögike, mille külge kasvab puhvetike nagu roosinupuke kibuvitsa külge.
SÜGISESTE TOMATITE PÄÄSTMINE | Marineeritud kirsstomatid ja Ahjus kuivatatud tomatid oliiviõlis
Küpsed tomatid on supermaitsvad kohe ampsata, aga sügisel, kui viimastele viljadele päikesevalgust napib, on otstarbekas neid talveks sisse teha. Tomateid saab hoidistada igas valmidusastmes – nii päris kui poolküpsena, ka rohelisena. Toored rohelised tomatid sisaldavad küll mürgiseid ühendeid, e...
VANAKOOLI TOIDUD | Lihtsad sõrnikud, kõigile maitsev kanasupp ja nostalgiline marineeritud liha
Teada-tuntud köögiklassika maitseb kõigile, kuid miskipärast ei valmistata neid roogi koduköökides just kuigi sageli. Parandame selle vea ja laseme nostalgial köögis möllata!
Toidunupud
KÜLASTAPiiriveere sibula ja kala päev3. oktoobril tasub oma sammud seada Rocca al Mare vabaõhumuuseumi, kus on toimumas Piiriveere sibula ja kala päev. Viiakse läbi õpitube, toimuvad kontserdid. Avatud on sibula-, kala- ja muu meelehea laat, kust saab soetada värsket toidukraami ning käsitööd. La...
MINE SIBULALE KÜLLA: Piiriveere sibula ja kala päe
3. oktoobril tasub oma sammud seada Rocca al Mare vabaõhumuuseumi, kus on toimumas Piiriveere sibula ja kala päev.
KOKANDUSOLÜMPIA SAI ERITINGIMUSED! Tippkokad peavad enne võistlusele lubamist tegema kaks negatiivset koroonatesti
Enam kui 300 tippkokka ja nende abilist, kes oktoobri keskel toimuva kokandusolümpia Bocuse d'Or´ile saabuvad, ei pea jääma Eestisse tulles karantiini – piisab kui nad teevad vahetult enne reisi ja riiki sisenedes negatiivse koroonatesti.
KARJASE SAIA MEISTRIKLASS | Vaata, kuidas Kenneth Karjane õpetab tegema õigeid kardemonirulle!
Hea saia retsept on lihtne – vajad palju võid, head pärmitainast, rõõmsat meelt ning ahju. Tallinna kuumimate pagaritoodete valmistaja ehk Karjase saia asutaja Kenneth Karjase meistriklassi ka veel – vaata videot!
MEGHANI KOKK TALLINNAS: Bocuse d’Or toob kohale hertsogipaar Sussexite kuningliku pulma koka Clare Smythi
15.–16. oktoobril Saku Suurhallis toimuva Bocuse d’Or Euroopa finaali aupresidendiks nimetati prints Harry ja Meghani kungliku pulma privaatse vastuvõtu peakokk Clare Smyth.
TAIMNE PÄEVARETSEPT | Karri
Sügisilmad lausa kutsuvad aiasaadusi potti või hautisesse pistma. Valmista üks maitseküllane ja toitev karri sügisõhtut soojendama!
29. september on kohvipäev – teeme imelised espresso tassikoogid!
Paljud alustavad oma päeva ühe tassikese kohviga, ilma et selle peale mõtlekski. Seda hommikust jooki ongi vaja selleks, et mõte paremini tööle hakkaks.
SÖÖN END PAREMAKS 3 | Manona Paris: kas tundun fotol liiga paks? Pildid valetavad! Räigelt!
Püha taevas, ma ei saa ju selline olla? Nii paks, nii ümmargune, nii… ma ei tea, suur? Ei, mitte sellele pildil siin kõrval - ühel teisel üritusel, kus mul oli õnn hiljuti olla. Kui paljude meeleheitlikud kaalulangetuse püüdlused on saanud alguse just sellisest kogemusest?
PANE OMA MOOS TEENIMA! Saada oma lemmikhoidise pilt ja retsept Toidutarele ning võid võita 200 euro eest lõuna tipprestos
Sel sügisel teevad kõik sisse: moose, marinaade, soolamisi ja nii edasi. Et saada inspiratsiooni ning väärtustada seda, mida meie tublid inimesed teevad, otsustas Toidutare kuulutada välja suure hoidistekonkursi, mis kestab 15. oktoobrini.
NÄDALAMENÜÜ | 28. september – 4. oktoober: kõrvits teeb kõik argitoidud heaks
Kõrvits sobib oma neutraalse maitsega peaaegu kõikidesse roogadesse. Lisaväärtust tõstab seegi, et kõrvitsatoidud valmivad kiirelt, sisaldavad rohkelt vitamiine ja mineraale ning vähe kaloreid. Kuumtöötlemata kõrvits on aga väga hea C-vitamiini allikas, mis toetab immuunsüsteemi toimimist.
KORRALIK KÕHUTÄIS ARGIÕHTUKS | Seene-hakklihasupp
Seenesupp võib olla päris korralik kõhutäis, kui potis kohtuvad seentega hakkliha, porru ja sulatatud juust. Sügisel valmista suppi tugeva maitsega metsaseente ja veisehakklihast, muul ajal näiteks šampinjonidest ja kanahakklihast.
VAID VIIS KOOSTISOSA | Juustune hakkliha-baklažaanivorm
Kodumaised magusad tomatid on lausa hullutavalt head! Happeline tomat sobib imehästi mahendama hakkliha rammusust ja juust sulatab koos hooajalise baklažaaniga kõik kokku tõhusaks, kuid kergeks vormiroaks. Proovi sama retsepti ka lambahakklihaga!
EVELIN ILVESE LEIVATEO NIPID: milline jahu, kuidas teha juuretist ning kuidas timmida elektriahjus küpsetusaega!
Kuidas leivaküpsetus välja tuleb? Neid nippe on palju küsitud.  Isetehtud leib on imelihtne - praegu on paras aeg see käppa saada.
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega - proovi puravikuleiba!
Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega - seda teavad õnneks täna väga paljud Eesti pered. Nüüd, kui poes käimine hakkab ikka enam kevadise stsenaariumi poole tüürima, mis tähendab, et kui vähegi võimalik, pigem mitte minna - on mõistlik ja tore põhitoidus oma köögis valmis meisterdada. No ...
ÄRA PELGA TOORTATART! Kasulik tang sobib nii suppidesse kui müslisse
Tatar on meie söögilaual ammune tuttav, kuid toortatar on nii mõnelegi veel üsna tundmatu. Kujult püramiidi meenutav toortatratang on helerohelist värvi, ja nagu nimigi ütleb, on tegu toore ehk röstimata tanguga. Võrreldes hariliku tatraga, kostitab see aga meie organismi rohkete kasulike ainete ...
LAPSEGA KÖÖGIS | Kiire tortiljapitsa, mis valmib pannil
Valmista sooja singi-juustuvõiku asemel mõnel päeval endale tortiljapõhjal pitsa, lisades kõige peale ka rukolat, nagu pitsarestoranides! Selle retsepti järgi ei ole pitsa tegemiseks vaja ahju sisse lülitadagi, sest pitsa valmib kiirelt pannil.
STAARKOKAD KULLERITEKS | Mis aitas restoranidel eriolukorras ellu jääda?
Paljud toidukohad, kes eriolukorra ajal uksed sulgesid, pole neid siiani avanud. Kriisiaeg räsis kõiki restorane, aga kuidas osal õnnestus keeruline aeg valutumalt üle elada kui teistel? Ka Silverspooni gastronoomiakonkursil tunnustati tänavu traditsiooniliste parimate restoranide asemel parimaid...
SOOVID HEAD SÜGISSALATIT? Soe arbuusisalat on samal ajal krõmps ja kreemjas
Kui soovid ühte head sügissalati retsepti, siis siin see on! Pea kõik koostisained, sealhulgas ka arbuus, käivad korraks ahjust või pannilt läbi ning saavad veidi küpsemamaitselisena taldrikul kokku krõmpsu friseesalati ja kreemja fetaga. Nirista head oliiviõli peale, lisa veidi soola(helbeid) ja...